Toepassingen Penfriend

De Penfriend is in veel verschillende situaties te gebruiken.

Navolgend enkele suggesties waar u misschien niet direct aan denkt.

 • Is dit witte of rode wijn en wat voor soort, uit welk jaar?
 • Welke stekjes heb ik in dit bakje uitgepoot?
 • Welke CD is dit nou weer en … welke nummers staan er op? In welk doosje hoort die CD?
 • Wat voor kleur is dit garen en is het wol of acryl?

Met behulp van de penfriend herkent u alles moeiteloos.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen?
Vraag de apotheker één van uw Penfriend etiketten op het doosje te plakken en laat ter plekke het gebruik inspreken. Controleer wel goed of de bedoelde instructies goed opgenomen zijn en herkend worden.
Knip eventueel een etiket in tweeën en plak één helft op de doos en de andere helft op ‘t potje of flesje.

Agenda

Leest u geen braille en wilt u toch een agenda bijhouden? Neem één of meer blaadjes en plak daar Penfriend etiketten op. Bijvoorbeeld één linksboven voor de maand of week. Daaronder een rijtje van links naar rechts voor de afspraken. Is de huidige maand voorbij. Plaats die dan gewoon weer achteraan voor een maand in de toekomst.

Orden uw kabels

Last van snoeren die in de war raken of snel aangesloten moeten kunnen worden?
Markeer de stekkertjes met Penfriend labels. Knip een grote sticker in tweeën om begin- en eindpunt van een snoer te merken. Zo kun je ook als het snel moet “links” en “rechts” gemakkelijk uit elkaar houden.

 Reliëfkaartjes of tekeningen

Laat u wel eens iemand een reliëfkaartje tekenen of gebruikt u wel eens een tekening? Het is dan altijd een probleem om bijvoorbeeld de straatnamen er bij te zetten.
Opgelost: plak er de kleine etiketjes bij en spreek de relevante gegevens in. Een lange straat? Verknip een groter etiket en plak de delen waar u ze nodig hebt.

Hergebruik van etiketten

We blijven natuurlijk wel Hollanders…Elke keer een ander etiket gebruiken kan, maar de voorraad etiketten raakt dan snel op. Onderstaand daarom wat ideeën om de etiketten te hergebruiken.

 •  Plastificeren
  Plastificeer de etiketten, zodat ze in de tuin aan de plantjes gehangen kunnen worden of in de was tot 50 graden) of de vriezer kunnen worden gebruikt.
 • Blikken en potten met een magnetisch deksel
  Er bestaat magnetisch dymo tape en ook magnetisch printerpapier. Knip dit in niet te kleine stukjes, plak er een Penfriend etiket op en kleef dit op een blik of pot. Is het blik leeg, bewaar het etiket dan voor een volgend blik. U kunt dan uiteraard weer een nieuwe boodschap inspreken.
   Niet alle blikken en deksels zijn magnetisch. Plak in dat geval het Penfriend etiket op een kunststof deksel. Als de pot of fles leeg is, gooi het deksel of dop dan niet weg, maar bewaar ‘m voor de volgende pot of fles.
 •  Kunststof of papieren zakken
  Als je een kunststof of papieren zak eenmaal geopend hebt, wordt die vaak wat onhandelbaar omdat de vorm dan steeds veranderd. Gebruik een (nieuwe) houten wasknijper om de zak af te sluiten en plak een Penfriend etiket op de wasknijper. Het vervelende van oude wasknijpers is, dat ze wat minder goed beplakt kunnen worden, omdat het hout al wat glad is geworden.
 • Flessen, pakken en meer wat je hergebruikt…
  N
  eem een kunststof vel of stevig karton en verknip dat in redelijke blokjes. Maak er met een perforator één gat in. Bind er een elastiekje aan en ook die is herbruikbaar.
 • (six)packs e.d. in plastic of karton.
  Neem een kunststof of houten (saté)prikker met een platte kant of maak er zelf met papier een vlaggetje aan. Plak er een Penfriend etiket op en prik de prikker in de verpakking en klaar.
 • Merken van papier en kartonnen doosjes
  Er bestaan een soort paperclips die niet van draad gemaakt zijn, maar van een dubbel gevouwen metalen plaatje. Ook daar kun je een Penfriend etiket op plakken en je kunt zo paperassen en kartonnen doosjes met een herbruikbaar label merken.
  B
  edenk, dat zulke clips ook in de diepvries aan kartonnen verpakkingen kunnen worden geschoven.
 • Klittenband is breed toepasbaar
  Gebruik een stuk klittenband ruim groter dan de helft van de omtrek van de flessenhals of wat u verder wilt merken. Sla de ene helft om de hals van de fles. Kleef de andere helft op de punt en sla het om de hals. Trek het strak en klit het vast. Plak een Penfriend etiket op een glad deel van het klittenband en klaar. Als de ontrek te klein is, wil het etiket wel eens moeilijk blijven zitten. Maak in dat geval eerst een papieren vlaggetje, dat je met een stukje plakband vast zet.
 • Hersluitbare (doorzichtige) plastic zakjes
  Ook hersluitbare zakjes kunnen goede diensten bewijzen. Doe wat je wilt merken met verpakking en al in het zakje of gebruik een (heel klein) hersluitbaar zakje en bevestig dit met een paperclip aan een diepvriesproduct. Plak een Penfriend etiket aan de binnenkant van ‘t zakje; de pen kan het door het zakje heen herkennen. In de koelkast of de vriezer blijft alles bovendien droog. Let er wel op, dat alleen de voorkant van het etiket gebruikt kan worden en dus zichtbaar moet zijn.